Wat is een e-liquid precies?

Iedereen die elektrisch rookt die weet dat je regelmatig vloeistof moet bijvullen om te kunnen blijven dampen. Deze vloeistof staat bekend als een e-liquid. Een aantal bekende merken zijn FlavourArt, Liqua en Dutchblend. Persoonlijk ben ik een groot fan van Liqua. De smaak is uitstekend en de prijs/kwaliteit verhouding is onovertroffen. Maar wat is zo’n liquid nu precies, en waar bestaat deze uit?

De basis van een e-liquid

Een e-sigaret vloeistof bestaat eigenlijk altijd uit 5 verschillende bestanddelen. Propyleenglycol is  het eerste bestanddeel wat je vind in een e-liquid. Dit is een niet-giftige stof die je eigenlijk overal terugvindt. Denk bijvoorbeeld aan make-up en diverse voedingsmiddelen.

Glycerine is de tweede stof die je vindt in een liquid. Het is een niet-giftige stof die een beetje zoetig is. Daarom wordt deze ook veel in snoep gebruikt.

Om alles te verdunnen en een e-liquid een correcte dichtheid te geven wordt water gebruikt. Gewoon, water.

Om de vloeistof z’n heerlijke smaak te geven wordt er ook gebruik gemaakt van een smaakstof.

Nicotine is de laatste, maar niet de minste! Deze stof is in principe de bron van de rokersverslaving. De stof is niet kankerverwekkend, maar wel degelijk giftig voor planten en dieren. Je dient lege flesjes e-liquids dan ook niet zomaar bij het afval te gooien. Deze flesjes moeten netjes in de “blauwe doos” bij al het andere chemische afval.